با سلام
در رابطه با این مدار یه مختصر تحلیلی مینویسم هر قسمت نیاز به بسط داشت بگید چون بعضی مطالب خیلی پیش پا افتاده بود گفتم وقت تون گرفته نشه.
مدار رو به چهار قسمت تقسیم کردم تا شلوغ نشه.
قسمت اول ترانس مداره که با این مشخصاته.
ورودی 220v 50hz خروجی 35+- 50hz توان حدود 200 وات.
دیود پل 6A که ولتاز خروجی ترانس رو به صورت تمام سیکل یکسو میکنه و سر وسط ترانس به صورت مشترک زمین شده.
خازن C6 ,C10 خازن های صافی ورودی اند که قسمت زیادی از ریپل برق رو میگیرند و سطح ولتاژ را از 0 تا 50 DC به حدود 35 تا 50 DC تغییر میدهند.
خازن های C2 , C9 خازن های عدسی با مشخصه ESL , ESR پایینند که نویز و پالس و فرکانس های بالا که از برق شهر وارد میشه رو تا حدودی حذف میکنه.
قسمت دوم مدار افزاینده های ولتاژ برای تغذیه آپ امپ هستند که متشکل از دیود و خازنند و ولتاز ورودی رو حدود 2.8 برابر میکنند. با عوض کردن جهت دیود ها و خازن ها ولتاز منفی نسبت به زمین مدار بدست می آید که یکی از آپ امپ ها در ناحیه منفی ولتاژ کار میکند.
این ولتاژ بالا بوسیله تقسیم مقاومتی به ولتاژ مورد نظر که +-45 ,+-15 ولت است تبدیل میشود.
خازن C8 , C16 ولتاژ افزاینده را تثبیت میکنند و دیود زنر D4 , D6 برای محافظت از آپ امپ در برابر تغذیه ولتاژ غیر مجاز است.
قسمت سوم مدار که هسته مدار است شامل مقاومت های R2 , R3 , R10 ,R11 است که ولتاژ خروجی رو نصف میکنه و به NON INVERTING آپ امپ میده . همچنین زنر های D2 , D1 که وظیفه دارند مقدار ولتاژ خروجی-16 رو به INVERTING آپ امپ گزارش کنند.
خازن C4 , C11 به صورت کوپلاژ اجازه عبور راحت سیگنال رو به INVRTING میده.
آی سی های LM741 , LF351 آپ امپ بوده و دامنه ولتاژ تغذیه مناسبی دارند.
تحلیل قسمت این قسمت به تفضیل در تایپیک
http://www.irantk.ir/showthread.php?t=37870&p=198415&viewfull=1#post198415 آمده ولی یه تحلیل خلاصه در اینجا ارائه میدم.
ورودی آپ امپ U1 به صورتی است که در حالت مطلوب ولتاژ ورودی آپ امپ به ترتیب Vout/2 و ɛ - vout-16 (اپسیلن [FONT="]ɛ[/FONT]عدد بسیار کوچک) است.در این حالت اگر ولتاژ خروجی ما ذره ای (مثلا 0.1 ولت)از 32 ولت کمتر شود noninverting نصف این تغییرات را میبیند یعنی 2/(0.1-32)=15.95 ولی ورودی inverting تفضل ولتاژ را میبیند یعنی (16-0.1-32)=15.9 در این حالت چون ولتاژ non inverting بیشتر است تعادل به هم خورده پس خروجی آپ امپ به اشباع مثبت میرود و ولتاژ گیت ماسفت را بالا میبرد که باعث زیاد شدن ولتاژ خروجی به حدی میشود که دوباره از طریق فید بک منفی تعادل برقرار شود.)
حالا در صورتیکه ولتاژ خروجی ذره ای (همان 0.1 ولت) زیاد شود در این حالت ورودی های NON INVERTING و INVERTING به ترتیب 16.05 و 16.1 میشود . چون مقدار ورودی INVERTING بیشتر شده پستعادل به هم خورده و آپ امپ به سمت اشباع منفی میرود و با کاهش ولتاژ گیت ماسفت باعث کاهش ولتاژ خروجی میشود تا از طریق فیدبک منفی تعادل بر قرار شود.
البته آین تغییرات چنان سریع و نا ملموس است که ولتاژ مجال تغییرات میکرویی نمیابد.
U2 نیز که در محدوده منفی ولتاژ فعالیت میکند بر همین اساس کار میکند ولی اگر توجه کنید از ماسفت P-CHNNEL استفاده شده که برای جریان دهی بین درین سورس باید گیت آن منفی تر شود. همینطور تغییرات ولتاژ در قسمت منفی بر عکس است یعنی اگر مقدار قدر مطلقی آن بیشتر شود در واقع مقدار واقعی کمتر شده .مثلا اگر ولتاژ 32 ولت منفی به 32.5 ولت منفی تبدیل شود در واقع نیم ولت از آن کم شده و در آین جا آپ امپ بر عکس دستور میدهد یعنی خروجی خود را به اشباع مثبت میبرد و با توجه به سازوکار ماسفت باز تعادل لازمه حاصل میشود.چون گذر دهی ماسفت کمتر میشود و ولتاژ قدر مطلقی کمتر میشود.
مقاومت R17 و R12 تامین کننده جریان زنر هستند و مقاومت R7 ,R13 به علت امپدانس بالای ماسفت به عنوان بار برای آپ امپ عمل می کند و دقت آن را افزایش میدهد.
قسمت چهارم مدار شامل ماسفت ها و خازن های خروجی است. در خروجی مدار به خاطر توان جریان دهی بالا و دقت بیشتر و همچنین به علت توان تلفاتی ناچیز که بواسطه آمپدانس بالای گیت روی آپ امپ ایجاد میشود به عنوان گزینه مناسب طراحی استفاده شده.
این ماسفت ها با تغییرات ولتاژ گیت که بواسطه تغییرات ولتاژ ورودی آپ امپ در خروجی آن ظاهر میشود ولتاژ خروجی خود را تغییر میدهد و فید بک منفی را ایجاد میکند.
خازن های خروجی C3 , C12 علاوه بر دکوپلاژ به عنوان تثبیت کننده خروجی از تغییرات ناگهانی ولتاژ در هنگام جریان کشی جلوگیری میکند و با ثبات مدار میشود. C7 , C13 نیز از تغییرات فرکانس بالا و پالس هایی که میتوانند باعث ناپایداری مدار شوند تا حدی جلوگیری می کنند.
RL های مدار صرفا به عنوان حداقل مقاومت بار گذاشته شده و در مدار نیست.
این یک توضیح خلاصه و بدون پرداختن به جزئیات بود و فقط به بررسی سازوکار مدار میپرداخت.اگر لازم است راجع به جزئیات مدار و وظیفه و مقدار هر المان بحث شود در پست جداگانه در خدمت هستم.
با تشکر
