استفاده از منبع تغذیه دی سی جهت یافتن اتصال کوتاه در مین برد
:71000000:
وقتی دستگاه شما کار نمیکند یعنی روشن نمیکنه اولین چیزی که به ذهن شما خطور میکنه خرابی برد تغذیه سوییچینگ هستش ولی اینو بدونید که وجود اتصال کوتاه در سایر بردها مثلا در برد اینورتر ( که برد اینورتر خودش سیستم پروتکت داره ) یا در مین برد هستش آیا میدونستید که یه اتصال کوتاه در مین برد میتونه باعث روشن نشدن دستگاه شما بشه یا اینکه برای یکی دو ثانیه روشن میشه بعد سریع خاموش میکنه یا به اصطلاح پروتکت میکنه؟ ( این رو بهش میگن نشانه یا SYMPTOM یعنی شما میبنید که دستگاه برا یه لحظه میاد بالا و بوت میکنه ولی بعدش پروتکت )
فلسفه وجود مقاومت حسگر جریان و پین I-SENSE اسی سی تغذیه یا PWM
مقاومت حسگر جریان یه مقاومت اهم پایین در حد ۰.۰۳۳ تا ۰.۶ دهم اهم وات بالا هستش که کنار ای سی تعذیه کار شده و کارش حس کردن جریان عبوری از مدار و ورودی به ای سی تغذیه هستش و در تمامی بردهای تغذیه سوییچنگ که سیستم اورلود ولتاژ و جریان و آتو پروتک دارن به کار میره که امروزه تقریبا تمام ای سیهای تغذیه این ویژگی رو دارن.
منابع تغذیه سوییچینگ هم طوری طراحی میشن که در صورت بروز اتصال کوتاه جهت جلوگیری از صدمه زدن به مدار آی سی تغذیه کل مدار رو خاموش میکنه. اگه تجربه تعمیرات برد تغذیه رو داشته باشید حتما فکر میکنید که برد تغذیه خرابه ولی مشکل در اتصال کوتاه مین برد بوده که برد تغذیه فرمان شات دان رو صادر کرده.
مثلا در آی سی UC3842 که یک آی سی PWM هستش پین شماره ۳ پین حسگر جریان است که به نام I-SENSE در دیتا شیت آی سی نامگذاری شده و اگه جریان زیادی از مقاومت حسگر جریان حالا به دلیل اتصال کوتاه یکی از دیودهای ثانویه یا اتصال کوتاه یا همون شورتی در مین برد عبور کند و به این پین برسد در نتیجه آی سی فرمان خاموش کردن کل سیستم رو میدهد. (توجه به این نکته خیلی ضروریه که ممکنه اتصال کوتاه در مدار داشته باشید ولی این اتصالی در قسمتی از مدار باشه که با یک فرمان خاص فعالیت خودش رو شروع کنه و در واقع جریان الکتریکی از عبور کنه در چنین مواردی شما پس از زدن یک دکمه خاص میبینید که دستگاه خاموش میشه و این یعنی شورتی در همون مدار که باعث کشیدن جریان زیاد میشه طبعا و این امر همیشه یعنی ولتاژ کم یا صفر در اون مدار این نشونشه یعنی اگه ولتاژ بگیرید میبینید صفره یه نزدیک به صفره حالا یه سوال؟؟ اگه جریان زیادی میکشه و وجود داره مگه میشه در اون مدار ولتاژ صفر باشه در صورتیکه جریان بالاست؟؟ :busted_red:
اینجاست که میگم تفکر عمیق و درک صحیح یعنی چی ؟؟
معنی درک عمیق اینه که شما به پروسه و عملی که دارید انجام میدید خوب فکر کنید حالا علت و جواب سوال رو میدم منم از مریخ نیومدم فقط از خودم پرسیدم چرا ولتاژ صفره ولی جریان بالاست ؟؟
جوابش اینه که شما موقعی که داری با مولتی متر ولتاژ رو اندازه میگیرید خوب یکسر مولتی متر به گراند وصله و سر دیگش هم به اون قطعهای که اتصال کوتاه کرده ولی نکته همینجاست که اتصال کوتاه یعنی دو سر قطعه هر دو یکی هستند و الان به یک سیم تبدیل شده و شما پراب قرمز مولتی متر رو هم در واقع به گراند وصل کردید یا حالا به همون سیم وصل کردید واینجاست که خطا رخ میده و شما اشتباه میکنید و البته مولتی متر تقصیری نداره اون داره درست نشون میده این شمایید که باید دلیل رو تحلیل کنید خوب حالا دیدید درک درست عملکرد خودتون چیه :63000000
خوب بعد از اینکه جریان وارد پین I-SENSE شد این پین تولین امواج پالس رو (مربعی ارسالی به پاور فت و درنتیجه ترانس) که به فت میده و انم به ترانس سوییچ میکنه رو متوقف میکنه و درنتیجه دیگه در طرف ثانویه جریانی تولید نمیشه چرا؟ چون در طرف اولیه فت تحریک نشده. و این یعنی خاموشی .....
تمام این اتفاقات در کسری از ثانیه میوفته و شما شانس داشتن ولتاژ خروجی در ثانویه رو ندارید.
جهت معلوماتتون بگم که در مدارت سوییچینگ قدیمی که پاور ای سی نبود این سیستم محافظت توسط فتها و ترانزیستورها انجام میشد.یکی از بهترین نمونههاش بردهای پرینترهاست که دوتا برد داره یکی تغذیه و دیگری مین که درصورت وقوع شورتی و اتصال کوتاه در مینبرد دیگه دستگاه کار نمیکنه. در این مورد باس مینبرد رو از تذیعه جدا کنید بعد ببنید در صورتیکه تغذیه رو بدون مین روشن میکنید آیا در ثانویه خروجی دارید یا نه که در صورت شورتی در مین میبینید که تغذیه سالمه و خورجی ولتاژ داریدد و اگر نداشتید دیگه و خروجیها در ثانویه صفر بودند یعنی اینکه برد تغذیه خرابه و شما باس تمرکزتون رو بزارید روی برد تغذیه.
برای اطلاع میگم که « پرینتر سوزنی ۲ ولتاژ یکی ۵ ولت برای تغذیه سی پی یو و ایپیرام و ای سی منطقی و یکی دیگه ۳۰ ولت جهت تغذیه موتور دی سی »
خوب حالا سوال اینجاست چطوری بفهمیم که مینبرد دلیل اصلی خاموش شدن و روشن نشدن دستگاه شده؟؟
جواب ساده است « با قرار دادن مولتی متر آنالوگ در رنج X1 یا بازر در مولتی متر دیجیتال ( شما میتونید تمامی تستهایی رو که آنالوگ در رنج X1 هستش رو با دیجیتال در رنج بازر امتحان کنید مگر اینکه بخواهید سرعت واکنس عقربه یا سیر ولتاژ رو ببینید) و مشکی به کولد گراند مینبرد و قرمز به خروجیهای ثانویه مثلا ۵ ولت و بعد پرابها رو برعکس کنید و دوباره تست کنید که در یک برد سالم هیچگاه دو قرائت یکسان ندارید و اگر دو مقدار یکسان نشان داد این یعنی اینکه یه جایی در این مسیر ۵ ولت تغذیه به گراند مینبرد شما یک قطعه معیوب از لحاظ اتصال کوتاه دارید.
دوستان لطفا خیلی دقیق و عمیق این مطالب رو بخونید و درکش کنید الان بنده یه تکنیک عالی رو با تفصیل فعلا تا همینجا توضیح دادم ومنطقش رو هم درک کردید و اون این بود که دو مقدار اندازه گیری شده از این پراب به ان یکی در هر دو جهت یعنی اینکه اتصال کوتاه دارید یعنی اینکه مداری که شما دارید اندازشو میگیرید الان مث یک سیم شده اوکی
:45000000::45000000::45000000::45000000::45000000: