آی پی امداد
abtahi
آریا الکترونیک mehrinfo تکشو

مشخصات ترانسفورماتورها

arsham_333

VIP+ افتخاری
کاربر +vip پلاس
vip افتخاری
کاربر
2006-10-05
474
210
- مشخصات ترانسفورماتورها :

1-1- انواع سیم بندی :



سیم بندی ترانسفورماتورها در طرف اولیه و ثانویه عبارتند از:



مثلث یا دلتا با علامت( D )

ستاره با علامت ( Y (

زیگزاگ با علامت (Z )

طرف فشارقوی از حروف بزرگ استفاده می شود

طرف فشار ضعیف از حروف کوچک استفاده می شود

در ترانسفورماتورهای کاهنده اولین حرف بزرگ و دومین حرف کوچک است (مانند Dy

در ترانسفورماتورهای افزاینده اولین حرف کوچک و دومین حرف بزرگ است ( مانندdy ).



الف) مدل Dd و :dD



این نوع ترانسفورماتور در هر دو طرف دارای سیم بندی مثلث یا دلتا می باشد و به همین دلیل نقطه نوترال صفر در دسترس نیست این نوع ترانسفورماتور در نیروگاهها و یا ایستگاه های بین خطوط که هدف فقط تغییر سطح ولتاژ است و به شکل مصرف وصل نمی شود بکار می رود.



ب) مدل Yy و yY



این مدل ترانسفورماتور در هر دو طرف دارای سیم بندی ستاره است و در جایی بکار می رود که در هر دو طرف نقطه نوترال در دسترس و مورد نیاز باشد این ترانسفورماتور معمولا در قدرت های کوچک و در شبکه مصرف بکار می رود.



ج) مدل Dy :



این مدل ترانسفورماتور از نوع کاهنده است; در طرف فشار قوی دارای سیم بندی مثلث و در طرف فشار ضعیف دارای سیم بندی ستاره می باشد کاربرد این نوع ترانسفورماتور در پست های داخلی روی ولتاژ های 400V / 20KV و به صورت ایستگاهی در مسیر انتقال جهت تغذیه مصرف های کوچک (مانند روستا ها) می باشد. زیرا در طرف دوم،نقطه نوترال در دسترس است.



د) مدل y D :



این مدل ترانسفورماتور از نوع افزاینده است و در طرف اول به عنوان فشار ضعیف دارای سیم بندی ستاره و در طرف دوم به عنوان فشار قوی دارای سیم بندی مثلث می باشد کاربرد این ترانسفورماتور در نیروگاهها و جهت افزایش ولتاژ و ارسال قدرت روی خطوط می باشد.



دیاگرام ساعت یا گروه برداری

عدد دیاگرام ساعت،به صورت یک عدد اندیس در سمت راست نوع سیم بندی ها قرار می گیرد چنانچه آن را در عدد 30 درجه ضرب کنیم مشخص کننده زاویه بین بردار ولتاژ در طرف فشار ضعیف و بردار ولتاژ در طرف فشار قوی می باشد این زاویه که به صورت پس فاز بوده می تواند بین صفر تا 360 درجه تغییر کند.



بنابراین آن را می توان روی عقربه های یک ساعت قرارداد بطوریکه بردار ولتاژ در طرف فشار قوی روی عدد 12 و بردار ولتاژ فشار ضعیف به اندازه زاویه پس فاز خود روی سایر اعداد صفحه ساعت قرارگیرد .

مثال

ترانسفورماتورDy 5 یعنی بردار ولتاژ فشار ضعیف به انداره150 درجه از بردار فشار قوی عقب تراست این زاویه برای مثال مدل Dy7 مقدار210 درجه است.





نکته:



در ترانسفورماتورهایی که در پست های داخلی توزیع بکار می روند معمولا از گروه های برداری 5 و 7 استفاده می شود.



توان ظاهری ترانسفورماتور





قدرت ترانسفورماتور بر حسب توان ظاهری و بر اساس KVA بیان می شود و معمولا از 100 KVA تا 50/000KVA توسط کارخانجات بزرگ الکتریکی دنیا مانند زیمنس، آ ا گ، وستینگهاوس، جنرال الکتریک، آلستوم ساخته می شود



در پست های داخلی شبکه های توزیع معمولا از اندازه های 500KVA تا 2500KVA به صورت انفرادی و یا موازی استفاده می شود.



4- تنظیم کننده ولتاژ (Tap Changer) :





در ترانسفورماتورهای توزیع که طرف فشار ضعیف آنها به شبکه بار و مصرف وصل می گردد،ثابت ماندن ولتاژ خروجی یعنی طرف بار بسیار مهم است.در این حالت جهت پایداری این ولتاژ باید نوسانات پیش آمده درولتاژ خروجی را با تغییرات روی ولتاژ ورودی ترانسفورماتور جبران کنیم،برای این منظور یک قسمت سیم بندی به صورت انشعابی مثلا در طرف 20KV قرار می گیرد که قابلیت تغییر ولتاژ اولیه را تا 5 ℅ ± می دهد یعنی به کمک این سیم بندهای انشعابی می توان ولتاژ اولیه را از 20KV به 21KV افزایش و یا به 19KV کاهش داد. به صورت فیزیکی این عمل توسط یک مکانیزم به نام تنظیم کننده ولتاژ که در بالای ترانسفورماتور تعبیه شده است انجام می گیرد.



یادآوری می گردد که می توان ترانسفورماتور را بخصوص در اندازه های بالاتر به سیستم رگولاتور ولتاژ مجهز کرد که به صورت اتوماتیک پایداری ولتاژ را در خروجی انجام دهد ولی به لحاظ گرانی آن ممکن است استفاده از آن اقتصادی نباشد.



5- ولتاژنسبی اتصال کوتاهuk :




ولتاژ نسبی اتصال کوتاه یا ولتاژ امپدانسی،ولتاژی است که باید در فرکانس نامی به اولیه ترانسفورماتور اعمال

شود تا در حالت اتصال کوتاه بودن ثانویه جریان نامی IN را در اولیه برقرار سازد.



در آزمایش اتصال کوتاه در ترانسفورماتور ، پارامتر ℅ U K نسبت ولتاژ اتصال کوتاه در جریان نامی به ولتاژ نامی تعریف

می شود .



6- ولتاژ نسبی امپدانس نامی uKN :




این کمیت افت ولتاژ روی امپدانس ترانسفوماتور در ازای جریان نامی است که معمولا بر حسب درصد بیان می شود بنابراین برای این منظور بر ولتاژ نامیUN تقسیم می گردد:



7- افت ولتاژ مقاومتی uR:



این کمیت مولفه حقیقی uKN است.

8- افت ولتاژ را کتیو uX :

این کمیت مولفه موهومی uKN است .





9- افت ولتاژ امپدانسی به ازای جریان بار ukn :



این کمیت افت ولتاژ امپدانس است که متناسب با جریان بار روی ترانسفورماتور تغییر می کند .





10- درصد افت ولتاژ یا افزایش ولتاژ



هنگامی که ترانسفورماتور تحت بار قرار می گیرد به دلیل افت ولتاژ روی امپدانس های داخلی ترانسفوماتور، ولتاژ خروجی U a از ولتاژ نامی U N کمتر می شود.



که UN ولتاژ بی باری و Ua ولتاژ در بار کامل است.





2-3 موازی کردن ترانسفورماتورها:

در توزیع قدرت در پست های داخلی بخصوص زمانی که میزان آن از حدود دو یا سه هزار کیلو ولت آمپر تجاوز می کند،استفاده از یک ترانسفورماتور واحد معقول نیست. به عنوان مثال،اگر قدرت محاسبه شده

در یک پست داخلی در یک واحد صنعتی 10000 KVA باشد آن را روی یک واحد ترانسفورماتور قرار نمی دهیم . از یک دیدگاه،این کار اقتصادی تر و نصب آن سهل تر و تعداد کلیدها و تجهیزات مورد نیاز آن کمتر از حالتی است که به جای یک دستگاه ترانسفورماتور

10000KVA از پنج دستگاه ترانسفورماتور 2000KVA موازی شده استفاده کنیم. ولی در عمل مشکلات و ضرایب ایمنی مورد نیاز شبکه،ما را وادار می سازد که از ترانسفورماتورهای موازی استفاده کنیم. مهمترین نکات این امر در توزیع قدرت روی ترانسفورماتورهای موازی به شرح ذیل است:



الف) بالا بردن ضریب ایمنی شبکه و تغذیه بارها هنگامی که یک ترانسفورماتور از مدار در صورت بروز خطا خارج می شود.

ب) پایین آوردن قدرت قطع شبکه در هنگام بروز اتصال کوتاه

( یادآوری می گردد این امر با قرار دادن کلیدهای کوپلینگ در طرف فشار ضعیف ترنسفوماتورها انجام می گردد.)

ج) امکان برنامه ریزی بهتر جهت سرویس و نگهداری ترانسفورماتورها بدون آنکه در شبکه بار اختلالی پیش آید.

د) پایین آوردن تلفات.

1-2-3 شرایط موازی کردن ترانسفورماتورها:

ترانسفورماتورها طوری موازی می شوند که طرف ولتاژ بالا و طرف ولتاژ پایین آنها به شبکه های مشابه وصل گردد. گاهی اوقات ترانسفورماتورها را روی باس بار موازی می کنند که البته کمی متفاوت از موازی کردن روی شبکه است.

شرایط موازی کردن ترانسفورماتورها را به اختصار در زیر توضیح می دهیم:

الف: گروه ترانسفورماتورها مشابه باشد،ترمینالهای با پلاکهای یکسان را به وصل می کنیم .



ب) نسبت تبدیل باید در ترانسفورماتورها یکسان باشد.

ج) ولتاژ امپدانسی نامی اتصال کوتاه ( u KN ) ترانسفورماتورها با ید یکسان باشد( البته تغییرات تا 10% قابل قبول است.) در صورت امکان ترانسفورماتور با توان نامی کمتر را با u KN بالاتر انتخاب می کنیم.

د: نسبت توان نامی ترانسفورماتورهایی که به صورت موازی کار می کنند نباید

از 1: 3 بیشتر باشد.

باید توجه داشت که اختلافهای ما بیشتر بین نسبت تبدیل ترانسفورماتور،ولتاژ امپدانس نسبی و نسبت توانهای نامی مجاز است زیرا امپدانسهای سیستم این اختلافها را جبران می کنند.

در حقییقت شرایط مساوی بودن امپدانس یا ولتاژ نسبی اتصال کوتاه شرایط بهینه ای را برای کار ترانسفورماتورها در حالت بارداری در اتصال موازی فراهم می سازد.

ه) پس از در نظرگرفتن شرایط موازی کردن ترانسفورماتورها برای انجام این کار باید از صحت اتصال فازها اطمینان حاصل کنیم.بدین ترتیب ابتدا سرهای اولیه ترانسفورماتور دوم را مانند شکل 4-3 وصل می کنیم و سپس قبل از وصل سرهای ثانویه ترانسفورماتور دوم،با ولتمتر اتصال فازها را بررسی می نماییم. در صورتیکه اتصال فازها درست و صحیح باشد ولتمترها عدد صفر را نشان می دهند و در غیر اینصورت ولتمترها ممکن است تا دو برابر ولتاژ فاز را نشان دهند.
 

arsham_333

VIP+ افتخاری
کاربر +vip پلاس
vip افتخاری
کاربر
2006-10-05
474
210


2-2-3 محاسبه قدرت ظاهری ترانسفورماتورها پس از اتصال موازی:

اگر چند دستگاه تراسفورماتور با حفظ شرایط لازم با یکدیگر موازی شوند که قدرت های ظاهری آنها قبل از اتصال موازی S1,S2,S3,…..و امپدانس های نسبی اتصال کوتاه آنها به ترتیب uK1,uk2,uk3,…. باشد،چنانچه قدرت اخذ شده

از هر ترانسفورماتور پس از موازی شدن S 1,S 2 ,S 3,…. و بار قرار داده شده روی کل ترانسفورماتورهای موازی شده S



اگر کل بار اعمال شده به ترانسفورماتورها800 KVA باشد میزان قدرت های اخذ شده از هر ترانسفورماتور به شکل ذیل خواهد بود:

ملاحظه می شود که ترانسفورماتور اول در Over Loand و ترانسفورماتور دوم در Under Loand و ترانسفورماتور سوم در قدرت اسمی خود قرار گرفته اند که مسلما شرایط برای ترانسفورماتور اول و دوم مطلوب نیست.
3-3 تلفات کلی ترانسفورماتور از رابطه زیر بدست می آید:




( 11-3 ) P v = PO + a2PK

که در آن P o تلفات بی باری، k Pتلفات مسی در بار کامل، ضریب بار که نسبت جریان بار به جریان اسمی و یا نسبت بار بر حسب KVA به قدرت ظاهری نامی بر حسب KVA می باشد تلفات بی باری ترکبیی است از تلفات آهنی و تلفات فوکو( گردابی) و تلفات هیسترزیس در هسته و تلفات پراکندگی در عایق ها



5-3 نصب ترانسفورماتور و طراحی اتاق ترانسفورماتور:

اتاق ترانسفورماتور باید ترانسفورماتور را لز باران،برف،و گرد و غبار محافظت کند امکان انتقال ترانسفورماتور،تعمیر و نگهداری ،و اطفاء حریق در آن به راحتی انجام گیرد. همچنین دارای هواکش (سیستم تهویه) باشد و حتما مجهز به رطوبت زدا باشد تا تجهیزات نصب شده در اتاق از اثرات شیمیایی و رطوبتی شدید جو در امان باشند.

ابعاد اتاق متناسب با ابعاد ترانسفورماتور می باشد البته معمولا اتاق به گونه ای است که امکان افزایش تعداد ترانسفورماتور در هنگام در هنگام توسعه قدرت پست را دارا باشد مثلا برای ترانسفوماتورهای800-1600KVA حداقل ابعاد اتاق را متناسب با اندازه های

ترانسفورماتور 1600 KVA در نظر می گیرند.



استاندارد DIN 42520 ماکزیمم ابعاد،ابعاد چرخها،فاصله میان بوشینگ و تجهیزات

اضافی برای ترانسفورماتورهای توزیع با سیستم خنک سازی تا توان 1600 KVA و نرخ

عایق تا 30 N را ارائه می دهد این اطلاعات بطور کامل در جدول 3-3 آمده است.

ارتفاع اتاق ترانسفورماتور به ارتفاع ترانسفورماتور،نوع تهویه موقعیت کابلها و

اتصالات و فلز زمین بستگی دارد. ارتفاع اتاق ترانسفورماتور را حداقل 500 mm بیشتر از ارتفاع ترانسفورماتور در نظر می گیرند معمولا علاوه بر عرض ترانسفورماتور،عرض راهروی سرویس و تعمیرات نیز باید در ابعاد اتاق در نظر گرفته شود. این عرض برای

ترانسفورماتورهای 630 KVA حداقل 70cm و برای ترانسفورماتورهای800-1600 KVA حداقل 75cm است.

برای نصب بهتر و دسترسی راحت تر به اولیه و ثانویه ترانسفورماتور در پست های داخلی بهتر است ارتفاع کف اتاق ترانسفورماتور در +120 cm از کف ترانسفورماتور بالاتر باشد و عملا زیر ترانسفورماتورها پس از ریل گذاری و نصب ترانسفورماتور روی آن خالی باشد این عمل غیر از کمک در ارتباط کابل ها بهترانسفورماتور هم می گردد.



برای دفع حرارت ایجاد شده در ترانسفورماتور و جلوگیری از گرم شدن و رسیدن به درجه حرارت مجاز،از سیستم تهویه هوا و سیستم خنک کن کردن توسط تشعشع حرارت در پرده های حاوی روغن که اطراف ترانسفورماتور قرار میگیرد استفاده میشود. ضمن آنکه در ترانسفورماتورهای بالاتر از 50/000 KVA برای خنک کردن از سیستم های تحت فشار گاز استفاده می کنند.

در سیستم تهویه طبیعی دو دریچه یکی نزدیک کف و دیگری نزدیک سقف در اتاق ترانسفورماتور قرار می دهند تا هوای تازه از دریچه پایین وارد، و پس از جذب گرمای ترانسفورماتور از دریچه بالا خارج گردد.

3-6 حفاظت ترانسفورماتور:

ترانسفورماتور در حقیقت حساس ترین و مهمترین عنصر در یک سیستم توزیع انرژی الکتریکی و در عین حال پر مساله ترین عنصر در این سیستم به حساب می آید حساسیت این دستگاه در آن است که تقریبا کل قدرت تولید شده در نیروگاهها در سرتا سر دنیا باید از شروع خط انتقال تا رسیدن به ولتاژ مصرف و توزیع،چندین مرحله جهت تغییر سطح ولتاژ چه در جهت افزایش و چه برای کاهش به ترانسفورماتورها اعمال گردد.

به عنوان مثالی ساده اگر قدرت تولید شده در ایران که حدود 34000 مگاوات است و کلیه آن باید در چندین مرحله وارد ترانسفورماتورهای مربوطه گردد را در نظر بگیریم چنانچه راندمان این ترانسفورماتورها به جای 8/98 % به 7/98 % کاهش یابد ،میان اختلاف تلف شده حاصل 24 مگاوات یا 24000 کیلووات خواهد شد که به صورت حرارت مصرف می شود حال اگر موضوع را درسطح کشورهای صنعتی که تولید آنها بالای 000/250 مگاوات است تعمیم بدهیم خواهیم دید که چقدر این دستگاه برای شبکه های توزیع حساس و در عین حال به خاطر گرمای حرارتی که به خاطر تلفات در آن ظاهر می گردد مشکل زا می باشد.

معمولا حفاظت ترانسفورماتور باید در مقابل اتصال کوتاه اضافه بار،و نیز گرمای اجتناب ناپذیر حاصل از تلفات باشد.



1-6-3 حفاظت در مقابل اضافه بار:

اضافه بار در ترانسفورماتور معمولا موجب ایجاد گرما در سیم بندی هسته می شود که این گرما بعلاوه گرمای ناشی از تلفات می تواند میزان قابل توجهی گرما ایجاد کند که باید تحت کنترل باشد.

همانطور که در بخش های قبل ذکر شد هسته ترانسفورماتور توسط روغن و نیز سیستم های هوا دهی و یا گازهای فشرده مرتب خنک می گردد و درجه حرارت ترانسفورماتور توسط ترمومتر نصب شده بر روی ترنسفورماتور مشاهده می گردد.

معمولا عمل حفاظت در مقابل گرمای خارج از حد مجاز،توسط دو عنصر،کنترل و حفاظت می شوند.این دو عنصر عبارتند از: ترمومتر و رله بوخهلتز.

الف) ترمومتر:

ترمومتر که در بالای ترانسفورماتور نصب می شود دارای یک عقربه، یک شاخص و یک صفحه مدرج است. شاخص ترمومتر قابل تنظیم می باشد و آن را روی ماکزیمم درجه حرارت مجاز که معمولا 70 درجه سانتیگراد است تنظیم می کنیم و عقربه ترمومتر بر حسب میزان حرارت روغن هسته ترانسفورماتور روی صفحه مدرج حرکت می کند( شکل 8-3 ).اگر ترمومتر را به صورت یک کنتاکت الکتریکی حالت باز N.O در نظر بگیریم و یک جریان یا سیگنال به ترمینال ورودی آن بدهیم،در زمانیکه عقربه با افزایش درجه حرارت حرکت و به درجه حرارت تنظیم شده شاخص برسد، این کنتاکت بسته می شود و در خروجی ترمومتر یک سیگنال خواهیم داشت که نشان دهنده گرمای خارج از حد مجاز ترانسفورماتور است. این سیگنال را می توان به دستگاههای لازم و یا هر عنصر هشدار دهنده منتقل کرد تا ترانسفورماتور از مدار خارج گردد.همچنین می توان سیگنال دریافت شده از ترمومتر را به کلید اصلی فشار ضعیف منتقل ساخت تا با قطع آن ترانسفورماتور بی بار گردد.

ب)رله بوخهلتز:

این رله که شامل دو شناور مرحله 1 و مرحله 2 است،در حقیقت سطح روغن ترانسفورماتور را کنترل می کند. شناورهای بوخهلتز نیز مانند کنتاکت های حالت باز N.O عمل می کنند و وظیفه این شناورها ایجاد سیگنال در خروجی خود و بستن کنتاکت N.O است. روغن ترانسفورماتور تحت خطاهای پیش آمده زیر تغییر می کند:

الف) گرمای شدید ناشی از اضافه بار

ب)ایجاد گاز در روغن ترانسفورماتور به علت اتصال کوتاه و یا تغییرات در شکستگی عایق روغن.

ج)نشتی روغن هسته و کم شدن میزان آن.

توسط شناورهای مرحله 1 و مرحله 2 بوخهلتز هر سه مورد فوق که همگی می توانند ترانسفورماتور را دچار مشکل نماید قابل تشخیص هستند.




شناور مرحله 1 جهت تشخیص تغییرات جزیی در سطح روغن ترانسفورماتور،شناور مرحله 2 جهت تشخیص سطح بحرانی در روغن است.جهت حفاظت می توان سیگنال دریافت شده از شناور مرحله 1 را به رله F کلید اصلی فشار ضعیف داد تا با قطع آن،ترانسفورماتور بی بار و سرد گردد.

همچنین شناور مرحله 2 که حالت بحرانی ترانسفورماتور را نشان می دهد را می توان به کلید فشار قوی در اولیه ترانسفورماتور داد تا ترانسفورماتور به طور کلی از مدار خارج شود و اقدامات تعمیرات روی آن صورت گیرد.
 
بالا